Gezonder leven door meer water te drinken

Wil jij je gezondheid verbeteren? Ga dan eerst eens na of je wel genoeg water drinkt op een dag. Dit is namelijk zeer belangrijk voor het goed kunnen functioneren van je lichaam.

Waarom water drinken nodig is

Ten eerste is water erg belangrijk tegen uitdroging, vooral wanneer je veel zweet. Als je zweet, kun je gemakkelijk tussen de 2 tot 10% van je lichaamsgewicht aan vocht verliezen. Dit zorgt natuurlijk voor een enorme uitdroging en kent negatieve gevolgen voor jouw prestaties en energieniveau. Je spieren bestaan voor 80% uit water. En wanneer je 2% tekort komt, kunnen je spieren al minder goed functioneren. Maar niet alleen de functie van de spieren verzwakt, ook de hersenfunctie neemt af bij een vochtverlies tussen de 1 tot 3%. Je hersenfunctie wordt namelijk sterk bepaald door vocht. Zo kun je bij het niet genoeg water drinken al snel verschillende symptomen van uitdroging vertonen. Denk aan symptomen zoals; hoofdpijn, een laag energieniveau, donkere urine, een slechte concentratie, pijn in de gewrichten, een droge mond, een slechte adem en/of beslagen tong hebben, etc.

Wanneer drink je genoeg water?

Het wordt aanbevolen om minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Dit zijn 6 tot 8 grote glazen. Wanneer je veel beweegt of om een andere reden veel zweet, moet je nog meer drinken. Denk aan 3 tot 4 liter water. Vaak lukt het mensen niet om heel veel water in een zeer korte periode te drinken, en dit is ook niet goed voor je. Verdeel je wateropname dan ook goed over de dag. Begin in de ochtend al met 1 tot 2 glazen water nét nadat je wakker bent. Zo komt je lichaam goed op gang. Drink verder vóór elke maaltijd of tussendoortje ook 1 tot 2 glazen water. Het voordeel van dit, is dat je je niet snel overeet en eerder voelt wanneer je vol zit.

Handig hulpmiddel om genoeg water binnen te krijgen

Het kan mensen helpen om gebruik te maken van een grote water fles. Wanneer je zo’n fles bij je draagt is het makkelijker om je eraan te herinneren water te drinken. Ook hou je precies bij hoeveel je al hebt gedronken en hoeveel water je nog moet. Handig dus, zo’n waterfles! Niet alleen voor volwassenen is het van groot belang om genoeg te drinken. Dit geldt ook voor kinderen. Voor kinderen kun je een handige anti lek beker aanschaffen. Deze bekers zijn al geschikt vanaf 6 maanden en zorgen ervoor dat je kindje niet alles onder knoeit maar toch gestimuleerd wordt om genoeg water binnen te krijgen.