Een traplift is een zeer handig hulpmiddel om makkelijker de trap op óf af te komen. Dit hulpmiddel is in vele huizen te vinden. De traplift wordt vooral veel gebruikt door oudere mensen die niet meer goed ter been zijn of mensen met een handicap. Ook kun je vanwege een tijdelijke blessure gebruik maken van een traplift of wanneer je vanwege gezondheidsproblemen, zoals obesitas, niet meer veilig boven kunt komen op de normale manier. Trapliften zijn er in allerlei soorten en maten. Zo is er altijd wel een geschikte traplift te vinden die geïnstalleerd kan worden in jouw huis.
Waar wordt de traplift bevestigd?
Trapliften worden ook wel eens huisliften genoemd. Veel mensen denken dat een traplift aan de muur vastgemaakt dient te worden, maar dit is niet het geval. Een traplift wordt aan je trap zelf vastgemaakt, zoals de naam al zegt. Wanneer je dus op zoek gaat naar een geschikte lift voor in jouw huis, moet je rekening houden met bijvoorbeeld de vorm van je trap. Loopt deze in een bocht of recht? Zo bepaal je welke rails je nodig hebt. Wanneer je een rechte trap hebt, ben je vaak wat goedkoper uit. Er hoeven immers weinig tot geen aanpassingen te worden gedaan. Wanneer je eigen trap in een bocht loopt, moet je huislift helemaal op maat gemaakt worden. Ook wordt de prijs bepaald door de positie van de traplift; plaats je je lift in de binnen- of buitenbocht?
Voor alle traplift prijzen, kunt je terecht bij een bedrijf in jouw omgeving. Ook is het mogelijk om een afspraak te plannen met een adviseur, deze komt langs in je woning en vertelt je precies welke lift je nodig hebt.
Subsidie voor je traplift
In een aantal gevallen is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor de aanschaf van je traplift. Zo wordt er vaak een deel terugbetaald of kan het zijn dat je van tevoren een bedrag krijgt toegewezen. Ook wanneer je voor een tweedehands huislift gaat, kun je hier gebruik van maken. Enkele doelgroepen die in aanmerking komen voor een subsidie huislift zijn; mensen boven de 65 jaar, mensen met een erkende handicap, mensen met andere erkende gezondheidsaandoeningen, enzovoort.
Om te weten te komen of jij in aanmerking komt, kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente. Wanneer je niet in aanmerking komt voor subsidie, is het bij sommige bedrijven mogelijk om je traplift in termijnen te betalen. Ook kun je vooraf een persoonlijke offerte aanvragen waarin precies wordt berekend hoeveel je traplift je gaat kosten. Twijfel niet langer en neem contact op met een bedrijf bij jou in de buurt!